Indflydelse er mere end medbestemmelse

“Medbestemmelse er noget, du får forærende. Indflydelse er noget, du selv tager.” Det lærte jeg for efterhånden længe siden som studenterpolitisk aktiv under min uddannelse, da vi kæmpede med Undervisningsministeriet om, hvor mange pladser studerende skulle have lov til at have i hvilke organer.

Indflydelse er meget mere, end bare at få lov til at sidde med ved bordet, hvor der formelt træffes beslutninger. For mange beslutninger er truffet længe før, mødet bliver indkaldt…

Faktisk giver Mogens Vestergaard fra Roskilde Bibliotekerne i sin blog en fin beskrivelse på lige netop det, jeg i sin tid lærte:

“Indflydelse kan betyde to ting: Inddragelse og medbestemmelse.
Inddragelse betyder, at man bliver hørt – medbestemmelse betyder, at man er med til at bestemme.”

Indflydelse er mere end bare at være medbestemmende. Det er også at blive inddraget – at have mulighed for at give sit besyv med og at påvirke udviklingen længe før, der skal træffes en beslutning.

Skal reel indflydelse i en forening derfor være mulig, skal foreningen være totalt åben, modtagelig og aktivt lyttende – også længe før de konkrete beslutninger skal træffes. Hvordan bliver vi det i FDB?

2 thoughts on “Indflydelse er mere end medbestemmelse

  1. Pingback: Begreb om involveringsbegrebet | Involvering

  2. Pingback: Involvering er også et mål i sig selv (ikke kun om tumult, kunst og Kulturkøbing) | Involvering

Skriv en kommentar