Emilia van Hauen til FDB: Slip tøjlerne!

Kultursociolog Emilia van Hauen deltager netop nu på en række møder i FDB landet over. Ifølge hendes indlæg peger alle tendenser på, at man i fremtiden ønsker at hjælpe hinanden i stedet for primært at yde en indsats af hensyn til egen vinding. Sundhed er lige nu en megatrend – dvs. noget, man møder konstant og alle vegne. Klima og miljø er også stort, ligesom bæredygtighed og etisk handel. Gensidighed og det autentiske bliver således de helt store begreber. Hele andelstanken er med andre ord blevet en del af den nutid, der med et samlende udtryk kaldes “Co-creation“.

Udtrykket “So last august” samler det fint, mener Emilia van Hauen: Dem, der fortsat lever efter værdier fra før finanskrisen (der ramte avisernes forsider i september 2008), holder ikke. Nutidens moderne kører i elbil på vej til frivilligt arbejde. Dagens unge er ekstremt engagerede i deres samfund – og de vil gerne lave frivilligt arbejde. De gider blot ikke at arbejde i de formelle og traditionelle organisationer.

Det handler således ifølge Emilia van Hauen ikke længere for den enkelte om at sætte sig selv i scene, men om at finde et formål med sit liv. Dem, der kan skabe noget meningsfuldt ud af alt det komplekse – og med en retning og essens, de vil vinde.

Neo tribalisme (nye stammefællesskaber) er kombinationen af fællesskabet og individualismen, forklarer Emilia van Hauen.  Sagt med andre ord: “What’s in it for me” skal tilføres “what to give”. FDB skal derfor ikke fortælle de unge, hvad FDB vil bruge dem til, i stedet skal FDB spørge de unge, hvad de kunne have lyst til at bruge FDB til.
(Læs mere om Neo tribalisme i Emilia van Hauens blog: “3+1 TIL RECEPTIONEN: MOBICATION, COUGAR & NEO-TRIBALISME“)

FDB skal ifølge Emilia van Hauen derfor lave projekter, der indretter sig efter, hvor de unge allerede er. For eksempel sammen med radiokanalerne P3 eller Nova. Det kunne være en konkurrence om at finde frem til det bedste ungdomsprojekt i FDB-regi. Engagér de unge i et projekt, de selv definerer, dvs. lav “Co-creation” fra begyndelsen. FDB bør også interessere sig meget mere for børnefamilier: Spørg børnefamilierne, hvad FDB kan hjælpe dem med – og hvad de gerne vil med FDB, hvis alt er muligt. Tænk i livsfaser og sørg for at have relevante muligheder for alle segmenter, opfordrer hun.

Vi skal med andre ord turde smide tøjlerne. En interessant udfordring!

Skriv en kommentar