Frivillige kan få os ud af comfortzonen – så vi tager mod nye indtryk

En af mine kolleger, Tine, har lige været til fyraftenmøde i Dansk Ungdoms Fællesråd om “Voksenrollen i foreningslivet” med Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik.
Tine har samlet en række interessante indtryk sammen om voksnes rolle sammen med børn og unge (fra 3. klasse og opefter) og som jeg nu iler med at dele med jer.

Søren Østergaards bud på de egenskaber børn efterspørger hos de voksne:

  • Nysgerrige voksne
  • Voksne, som giver noget af sig selv
  • Voksne, der kan rumme forskellighed
  • Det er vigtigt med tid, kontinuitet, fælles oplevelser og en fornemmelse af, at vi har noget sammen, som rækker ud over aktiviteten

Voksne kan lære børn at lære ved at skabe et rum til refleksion. Her er samtalen vigtig. Børn og unge efterspørger ikke eksperter – de efterspørger mennesker, der tør stille spørgsmål, skabe refleksion. Og refleksion sker, når voksne uopfordret stiller spørgsmål om ’hvorfor eller hvor er dette vigtigt for dig’. Børn og unge efterspørger ortopraksi frem for ortodoksi – voksne som lever værdier i handlinger sammen med børnene.

Oversat til FDB kan vores frivillige – som ofte har en del års erfaringer på bagen – for eksempel være de gæve køkkenvante i skolekøkkenet med de unge: Her har den voksne rollen som turguiden, der gør, at børnene tør træde ud af comfort zonen og får mod på at smage råvarer, de ikke kender, for første gang at lave suppe til 60 personer, stille sig op foran klassekammeraterne og klassens forældre og præsentere sin lækre ret osv.

På et meta-plan kan vi i FDB gøre det samme i relationen med vores frivillige – at vi er nysgerrige på dem, at vi viser, vi vil dem, interesserer os for dem. Værdier modelleres, når vi er sammen. FDB’s frivillige har også brug for en tourguide i os, når de skal træde ud af deres comfort zone i nye roller, f.eks. som samfundsaktører. Det skal vi have for øje, når vi rekrutterer nye frivillige og når vil fastholde dem vi har ’i folden’ på et aktivitetsniveau, der rykker foreningen og synliggør FDB’s arbejde med ansvarlighed.

Skriv en kommentar