Skaber uforudsete belønninger større motivation?

Husker DU at belønne den indsats, de frivillige i din forening, yder?

Det er altid rart at blive belønnet – uanset om ens indsats sker som lønnet arbejde, eller fordi man som frivillig har bidraget med sine kompetencer for en forening. Det er velsagtens ‘logik for burhøns’?!?

Hvad der er mindre logisk – måske endda en smule overraskende – er, at man bliver gladest for de belønninger, der kommer uventet, eller belønninger, der skifter karakter fra gang til gang!

Uventede belønninger

I et blogindlæg i den engelske avis The Guardian, sandsyliggør journalisten Oliver Burkeman, at jagten på belønninger, der kun nogle gange udløses,  kan være en stærk motivationsfaktor.

Jeg glæder mig allerede til at blive overrasket med en belønning!!!

Skiftende belønninger

På samme måde er der ifølge motivationsforskerne Porter og Lawler ikke en automatisk sammenhæng mellem belønninger, og den måde en belønning opfattes af modtageren, især hvad angår opfyldelsen af mere basale behov, som eksempelvis kørselsgodtgørelse eller bespisning under en konference (så man kan få dækket sine udgifter og stillet sin sult), vil en gentagelse af belønningen alt for hurtigt efter den første belønning er givet, ikke blive opfattet som særlig eftertragtet. Har man som frivillig eksempelvis lige fået en jakke med foreningens logo på, vil det næste gang nok have større værdi at belønne med lidt lækkerier.

Husker DU at belønne den indsats, de frivillige i din forening, yder?

1 thoughts on “Skaber uforudsete belønninger større motivation?

Skriv en kommentar